понеделник, 20 февруари 2012 г.

Броколи в масло с пармезан

Броколито е зеленчук, който съвсем наскоро открих в готвенето. Заслуга за това има любимият ми ресторант, където го предлагат като гарнитура към невероятната патица с трюфели, която приготвят.
Малко история...  Броколито произхожда от Италия. В древноримските времена този зеленчук, докущ наподобяващ познатия ни карфиол е бил произведен от дивото зеле. Той бързо се разпространява в Близкия изток, където е бил ценен поради своите ядивни цветни глави и в последствие е бил допълнително култивиран в Италия. Пренесено е в Съединените щати през колониалните времена и популяризиран от италианските емигранти. Освен вкусни, тези мини дръвчета са и много полезни за здравето. Броколите съдържат естествени вещества, наречени гойтрогени, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на броколи. Броколито е отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е. 156 гр. броколи съдържат 43, 68 калории и 4, 66 гр. протеини. Съдържащите се в броколите сулфорафан и индоли помагат за борбата с някои ракови заболявания  като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Нови изследвания доказват, че тези вещества в броколите работят и на много по-задълбочено ниво. Тези съединения действително дават сигнал на гените, за да увеличат производството на ензими, участващи в детоксификацията – процес на прочистване, чрез който органите премахват вредните вещества.  Броколите също помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция.
Когато избирате броколи в магазина, внимавайте да не е пожълтяло или на петна - това е знак, че целенчукът е презрял или некачествен. При готвене можете да използвате както цветните глави, така и пънчето, така че оглеждайте целия зеленчук за дефекти. 

Днес ще ви представя една много бърза, евтина и много вкусна рецепта за приготвяне на постно ястие с броколи - все пак великите пости започнаха, дори и да не сме пълни въздържатели, добре е да ограничаваме мръвките.
Нужни съставки:
Една голяма глава броколи / може и пакет замразено броколи/
100 гр. краве масло
настърган пармезан
малко олио, сол и черен пипер на вкус.

Почистете и нарежете броколито на парченца и цветчета. Обелете пънчето и нарежете и него. Загрейте в тенджерка малко олио и азтопете в него чистото масло. Когато сместа се загрее изсипете изцедените парченца броколи, разбъркайте и затворете с капак за да се задушават. Разбърквайте през няколко минути и отново затваряйте с капака. Когато започне да омеква добавете сол и черен пипер на вкус. Зеленият цвят ще придобие лек карамелено златист оттенък, а парченцата ще станат полупрозрачки - така ще разберете че ястието е готово. Изсипете задушеното броколи в голяма чиния и наръсете пармезана докато е горещо, за да се разтопи по него. Можете да консумирате ястието самостоятелно или да го сервирате като гарнитура към печени меса - най-добре птици.

Приятен апетит!

1 коментар: