петък, 17 февруари 2012 г.

Суши у дома? Защо не!

Обичате ли суши? Аз бях много скептична преди да го опитам. Бях убедена, че ще има неприятен лигав вкус заради суровата риба. Е - не бях права. Когато го опитах за първи път бях много изненадата. Оризът и соевият сос доста добре прикриват мириса и вкуса на рибата и тя остава само като пълнеж. Освен това за крайните въздържатели от яденето на сурови морски дарове се предлага и богато рабнообразие от суши със зеленчуци, ролца от раци, риба тон от консерва и други варианти, изключващи суровата риба.

За жалост в моя град няма суши ресторант и в резултат - твърде рядко имам възможност да се насладя на това източно куринарно изкуство. Ето защо когато разбрах, че и в нашите магазини вече предлагат продукти за суши - веднага реших да опитам да си го направя сама. И познайте - оказа се толкова лесно, а и евтино, в сравнение със скъпите суши ресторанти.

Ето какво ви трябва:
пакет кори НОРИ - това е зеленото водорасло, с което се обвива ориза, продават се в повечето хипермаркети; обикновен бял ориз - има и специален за суши, но аз ползвах обикновен и се получи безупречно; краставица, морков... може да сложите и чушка или ряпа ако имате
сирене филаделфия - повярвайте, прави вкуса невероятен, затова не го пропускайте; една консерва риба тон; рулца от раци

Както виждате, не ползвам сурова риба, така че това е много добър вариант за първо опитване на суши. Трябва ви една рогозка за завиване на сушито - продават се специализирани, но можете и да импровицирате с нещо налично.

И така... първо приготвяме ориза. съотношението е 1 част ориз към 1,2 части вода - в зависимост от количеството което искате да приготвите - пресметнете колко ориз и вода са ви необходими. Измийте добре ориза и го сложете във водата да се вари със щипка сол, щипка захар и малко оцет. Не го оставяйте да се развари, когато започне да омеква го свалете от огъня, той ще абсорбира всичката вода. Изчакайте да изстине преди да го ползвате, тъй като ако е горещ корите нови ще се свият и набръчкат и сушито няма да се получи.

Нарежете на пръчици морковите и раставичката. Ролцата от раци може да оставите цели. Следва завиването. Сложете една кора нори с грапавото нагоре и сложете ориза. Разстелете го до ръбовете от едната страна, а от другата страна оставете една ивица без ориз - там кората нови ще се залепи за да затвори рулото. Притиснете ориза добре към кората и наредете малко плънка по желание - може да е само морков или само краставичка, а може и да правите комбинации с всички продукти. Няма ограничение какво и по колко ще сложите вътре, стига да не стане твърде дебело руло и хапките да станат трудни за ядене. Завийте внимателно рулото с помощта на рогозката и притискайте добре за да не остане въздух вътре. Трябва да получите стегнато руло в резултат.

Нарежете готовите рула на хапки и ги подредете в чиния. Добавете соев сос и малко уасаби паста и грабвайте пръчиците - вече си имате японски ресторант у дома!

Няма коментари:

Публикуване на коментар