петък, 17 февруари 2012 г.

Портокалови мъфини с шоколад

Ето и рецептата за любимите на мен и приятелите ми мъфини - вкусни мини кексчета с наситен вкус на портолаки с канела, пълни с шоколадови парченца и със сладка глазура отгоре.

Необходими продукти за 24 средни мъфина:
500 гр. брашно
300 гр. кристална захар
200 гр. краве масло
200 мл прясноизцеден сок от портокал
кората на изцедените портокали
4 яйца
2 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена лъжичка канела на прах
100 грама натурален шоколад

За глазурата:
100 гр натурален шоколад
50 гр. краве масло
100 гр. пресята пудра захар

Основното правило при правенето на мъфини - сухите и мокрите съставки се смесват  отделно в две купи. Разбийте яйцата, добавете сокът и кората от портокала, настъргана на дребно ренде и разтопеното до течност масло. В другата купа разбъркайте добре брашното, захарта, содата, канелата и 100 грама шоколад - настърган или нарязан на дребни парченца. Изсипете сухите при мокрите съставки и бъркайте, но не прекалено много. Сместа не трябва да е гладка, а да стои на бучки. Ако е прекалено гъста можете да добавите още малко портокалов сок за да ви е лесно да пълните формите.
Загрейте фурната до 180 градуса предварително.  Разпределете сместа в намаслени форми или в тавичка с формички, застлани с хартиени кошнички, като пълните до около сантиметър под ръба, или три четвърти от размера на кошничката. Печете около 20 минути. В зависимост от фурната времето за печене може да варира, затова проверявайте с клечка за зъби дали са готови. 

Извадете готовите мъфини и ги оставете да изстинат. Пригответе глазурата като разтопите на микровълнова шоколада и маслото. Разбъркайте добре полутечната маса и добавете пудрата захар. Изчакайте леко да стегне и намажете мъфините отгоре. Може да добавите цветенца, плодчета, цветни пръчици или друга украса. Аз използвам цветя от захарен фондан.

Най-важното за неустоими мъфини - непременно добавете щипка любов в приготвянето им, и ги споделете със семейството си и с приятели!

Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Правих тези чудни мъфини с портокал и се получиха страхотни! Сега смятам да ги опитам с лимон. И се чудя дали да не прибавя и парченца сушени плодове вътре?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Роси, ако нарежеш плодовете на парченца за да не натежат и да паднат на дъното, и ги добавиш предварително в брашното, за да се запечатат и да не разкашкат тестото - няма пречка да избереш каквито сушени плодове обичаш - стафиди, фурми, сливи, кайсии, смокини, ябълки, а защо не и сушени цитрусови плодове... успех :)))

    ОтговорИзтриване