петък, 17 февруари 2012 г.

Сладко изкушение за Свети Валентин - Мъфини Червено Кадифе

Обичам свети Валентин и всяка година го очаквам с нетърпение, заради положителния заряд, който носи. Разбира се, празник без подаръци и изненади не може, затова тази година вместо обичайните бонбони, плюшени играчки и други поизтъркани идеи за празника, реших да изненадам половинката си с тези симпатични и много апетитни мини кексчета!
Трябва да призная, че оригиналната рецепта не е моя, открих я в интернет - в "Слънчевата кухня на Ирина", тя пък я е адаптирала от друго място, в крайна сметка поради липса на някои продукти, и предпочитания към други направих някои промени, а резултатът беше повече от невероятен!
Ето моят вариант на рецептата - с тази смес правя 24 средни мъфина.

2 яйца
350г брашно
350г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
2 чаени лъжици какао на прах
1 чаена лъжица винен оцен, може и ябълков
350 мл прясно мляко,
240 мл олио
1 кафена лъжичка сол
2 чаени лъжички концентрирана червена гел боя без вкус


Разбъркайте в една купа всички сухи съставки - брашното, захарта, какаото, содата, солта. В друга купа разбийте яйцата и добавете към тях олиото. В трети съд / пада голямо цапане на посуда, но си заслужава, повярвайте!/ смесете млякото и оцета, като разтворите вътре и боята. Можете да използвате и сладкарска боя на прах, стига да намерите. Аз използвам Червена гел боя без вкус на Wilton. След като добре сте разтворили боята, изсипете млякото при яйцата и разбъркайте добре. Накрая изсипете сухата смес в купата с мократа смес и разбъркайте внимателно. Не прекалявайте с бъркането, нищо че може да останат бучки в тестото - по-късно при печенето те ще изчезнат.
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. азпределете сместа в намаслени форми или в тавичка с формички, застлани с хартиени кошнички, като пълните до около сантиметър под ръба, или три четвърти от размера на кошничката. Печете около 20 минути. В зависимост от фурната времето за печене може да варира, затова проверявайте с клечка за зъби дали са готови.

За кремчето отгоре използвах:


250 гр. краве масло
125 гр. крема сирене
150 гр. пудра захар
ванилия на вкус
5 супени лъжици прясно мляко

Разбийте размекнатото масло и крема сиренето с миксер докато стане пухкав крем, добавете пресятата пудра захар, ванилията и млякото и разбивайте докато сместа стане въздушна и лека. Изчакайте мъфините да изстинат преди да ги украсите с крем за да не се разтопи маслото и да се разтече.

За да се отлепят лесно трябва да престоят поне няколко часа, затова не се притеснявайте ако  непосредствено след изваждане от фурната, част от мъфина остава по хартиената формичка.
Остава да се заредите с добро настроение и да отделите целия ден на любимия човек - това е най-ценния подарък, който можете да му дадете!


Снимки: личен архив

Няма коментари:

Публикуване на коментар