петък, 17 февруари 2012 г.

Когато избираш кученце

Да имаш кученце или друг четириног любимец у дома носи несравнима радост на човек! Особено ако кученцето е малко, пухкаво и неустоимо сладко, малко са хората, които биха устояли на изкушението да го вземат в своя дом. Това обаче е и голяма отговорност и към нея не бива да се подхожда с лекомислие. Защо? Само се огледайте по улиците, които се пълнят с все повече породисти животни, изоставени или изхвърлени, и най-важното - обречени, защото в уюта на дома, в който са израстнали не са научили как да оцеляват като улични кучета. Не обичам думата НИКОГА, но в тази статия ще я използвам многократно, защото няма друг начин, по който да обясня колко е важно да вземете под внимание написаното по-долу ако  наистина  обичате кучетата и ви е грижа за тях!

Никога не купувайте кученце импулсивно или за празник - това не е аксесоар, с който да украсите дома си - това е член на семейството, който си иска своето - всеки ден, без изключение. Това е покупка, която трябва да е добре обмислена и съгласувана с останалите членове на семейството. Кучетата живеат средно 8-15 години в зависимост от породата и условията на живот. В това време много неща могат да ви се случат - да станете студент в друг град, да се изнесете на квартира, да се ожените, да имате деца, да се разведете - при всяко от тези събития, бихте ли продължили да се грижите за кучето? Ако не разполагате с време и желание да отгледате новото попълнение в семейството като свое дете - по-добре не го взимайте изобщо - за кучето така ще бъде по-добре!

Никога не купувайте кученце, на което не можете да осигурите добри условия за живот. Всяка порода има своите особености и нужди - от пространство, от движение, от тренировки, от храна, от поддръжка на козината и т.н. При избора на порода трябва да прецените дали можете да се справите. Да, пухкавите кучета са прекрасни, но готови ли сте да имате косми в цялата къща, по дрехите, в храната? Това е неизбежно, дори и с редовно ресане! Големите кучета също са красиви и елегантни, но имате ли пространство за тях и време за да им осигурите така нужните упражнения и разходки? В интернет има толкова много информация за всяка една порода - ако сте решили че искате любимец надали ще ви отнеме повече от час да откриете кучето, идеално за вашите навици и начин на живот. Това ще спести и на вас и на животното много страдание в бъдеще.
Никога не купувайте кученце от магазин за домашни любимци! Причините са няколко, и всичките еднакво значителни. Първо - няма как да видите родителите на кученцето и да прецените качествата на породата - пълните белези на чистокръвната порода изпъкват при растеж. разбира се, ако чистотата на породата не е важна за вас, има и друга причина - здравето. При липсата на информация за състоянието на родителите, поемате риска то да бъде с наследствени болести или още по-лошо - плод на кръвосмешение с резултат вродени видими и невидими дефекти. Ще се изненадате при какви условия биват развъждани повечето от кученцата, които стигат до магазините - затворени в малки клетки, тънещи в мизерия, мръсотия и изпражнения, изтормозените майки раждат кучило след кучило до пълно изтощение и смърт - с единствената цел развъдчикът да натрупа бързи пари. Купувайки куче от магазин, вие най-вероятно подкрепяте тази практика. И така - ако приемем, че собствениците на родителите са посочени и можете да ги видите все пак, и ви представят някакви документи - отново не купувайте кученцето от магазина. Защо ли? Здравето и характерът на всяко живо същество се оформя от първите му седмици, месеци живот. Сега си представете едно малко бебе, израстнало в аквариум, от който не излиза, където дори не може да се раздвижи за да развие своето тяло, и където за да не лае и шуми често е упоявано / масова практика в магазините /. Такова животно е със силно увредено психично и физическо здраве, и единствената причина да го вземете оттам би била да го спасите от този затвор и да го рехабилитирате. В този случай обаче трябва да сте готови да се грижите за него като за дете с психични проблеми - то няма да има поведението на здраво и жизнено куче.

Когато изберете подходяща порода и сте сигурни в намеренията си, потърсете контакт с хора, които развъждат породата. Добрия развъдчик ще ви покаже родителите и документи за здравето  им, условията при които бебетата растат, снимки на предишни поколения и ще ви дадат събети как да отглеждате кученцето. Ако ги откриете от обява, не приемайте кученцето да ви бъде доставено у дома или да се срещате на обществени места за продажбата - това буди съмнение, че може би собственикът не иска да видите къде и как си отглежда животните.

Имайте предвид, че твърде високата цена не е гаранция нито за чистокръвност, нито за здраве, нито може да ви гарантира че кучето ще бъде по-добър приятел. Бъдете готови на споразумение в разумни граници - ако цената на кученцето е неосновано висока, това говори, че развъдчика гони бърза печалба и не се интересува толкова от бъдещето на породата и кученцата. Добрия развъдчик се грижи за опазването и развитието на породата, която развъжда. Той ще се поинтересува как и къде ще отглеждате животинчето и дали ще му бъде осигурено добър живот и ще предпочете да даде кученцето в добър дом, макар и на по-ниска цена, вместо да бъде експлоатирано за неконтролиран разплод.

Когато не можете да си позволите купуването на куче? Не е вярно, че хората, които не могат да си позволят да купят куче не са способни да се грижат за него и да го издържат, както и това, че други хора плащат 500 или 1000 лева за кутре не е гарагнция, че ще се грижат добре за него. Ако не искате да купувате кученцето имате два варианта. 1.Да потърсите близки или приятели, които имат бебета и ги подаряват - ще се изненадате колко хора подаряват кученца, дори и породистите, ако не са успели да ги продадат. 2.Ако породата не е от значение за вас посетете местния приют или някоя фондация, която спасява животни в риск и им търси нови стопани - така освен че ще си доставите огромната радост да имате нов приятел, ще изпитате и удовлетворението, че сте спасили едно животинче от тежкия живот на улицата или от смърт, в случай че други хора не го поискат. Ето някои организации, които можете да откриете във facebook - повярвайте, безпородното куче е също толкова пълноценен приятел, колкото и кучето с куп документи за родословие и награди. Понякога дори повече!

Animal Hope Varna
Вземи ме вкъщи
За животните без дом и техните хора

В заключение - не забравяйте, че също като децата, които изискват много време и грижа, но се отплащат с огромната радост от това да имаш семейство, така и домашния любимец ще ви се отплати с много любов, вярност и доверие за положените грижи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар