четвъртък, 15 март 2012 г.

Сочно пиле със сметана и синьо сирене

Днес ще споделя с вас една от любимите ми рецепти за бързо, вкусно и изискано ястие! 
Вкусотиите с пилешко месо са универсални и са подходящи за всеки повод. В комбинация със сметана, гъбки и синьо сирене, пилето се превръща в една наслада за сетивата, за която често ще си спомняте.

Ето и необходимите продукти:

500 гр. пилешко филe 
500 гр. Готварска сметана – неподсладена
200 гр. Синьо сирене
200 гр. Печурки
300 мл бяло вино
Сол, олио, черен пипер, кориандър, соев сос, пикантина или друга лютива подправка/ако обичате по-пикантни ястия/ 

Започваме с подготовката на месото - можете да използвате както пилешки гърди, така и да обезкостите бутчета или цяло пиле. Не ползвайте обаче кожичките и костите – ястието ще губи от изтънчения си вкус
  Нарежете пилето на хапки, сложете го в купа и добавете 100 мл бяло вино, малко олио, черен пипер и Пикантина, малко сол, соев сос и объркайте добре сместа. Може да добавите малко прясно изцеден сок от лимон, чубрица или други подправки, които обичате, но не е задължително. Оставете в хладилника поне за половин час за да може пилето да поеме вкусовете на подправките.

Когато месото е готово, изсипете го в сгорещена тенджера да се запечата без да добавяте мазнина, в маринатата има олио и няма нужда от добавяне. Разбърквайте от време на време за да не загори, течността трябва да се изпари и да останат само златистите хапки месо. Добавете гъбките, измити и нарязани. Когато омекнат и те, налейте сметаната и добавете нарязаното на дребно синьо сирене. Сиренцето се разтапя от температурата и се смесва със сметаната и останалите съставки. Добавете кориандър и черен пипер на вкус, малко сол и налейте останалото бяло вино. Оставете да покъкри и… готово!
По желание готовото ястие може да се поръси с нарязан на дребно магданоз, или да се добави топка картофено пюре в чинията. Аранжирайте по свой вкус и превърнете ежедневното хранене в празник!

1 коментар: