Ако сте фенове на шоколадовите глезотии, непременно трябва
да опитате тази рецепта. Тя е за много вкусни мъфини, с наситен шоколадов
аромат и вкус, гарнирани с орехови ядки и фин ванилов дъх.
4 яйца
3 чаени чаши брашно
1,5 чаени чаши захар
3 супени лъжици какао
1 ванилия
125 гр краве масло
50 мл олио
1 чаена чаша прясно мляко
150 гр. Шоколад
200 гр. Натрошени орехови ядки
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
Разбийте яйцата на пяна, добавете млякото и олиото. Разтопете
маслото и 100 грама от шоколада до получаването на течен шоколад и го изсипете при
останалите течни продукти. Можете да разтопите шоколада и маслото на слаба
мошност в микровълновата, или на водна баня на котлона.
В отделна купа разбъркайте добре преситеното брашно със
захарта, содата, какаото, ванилията, ореховите ядки и настъргания на парченца
останал шоколад. Запазете малко орехови ядки за украса.
Изсипете сухите съставки при мокрите и разбъркайте до
получаването на нееднородна смес. Напълнете във формички с хартиени кошнички и
печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
Проверявайте с клечка за зъби дали вътрешността на мъфина е още мокра. Ако
клечката излезе суха и чиста, готови са.
Докато се пекат, направете глазурата. Разтопете 50 гр масло
и 50 гр. Шоколад, нарязан на парченца. Разбъркайте добре сместа и оставете леко
да се охлади. Ако ползвате черен шоколас, можете да добавите пудра захар. Ако
разтапяте млечен шоколад – не е необходимо допълнително подслаждане.
Извадете мъфините и изчакайте да изстинат добре, след което
намажете с шоколадова глазура и поръсете с натрошени орехи.
Това е рецепта подобна на тази за фъч само ,че при него се отделя част от мокрите съставки, с които се залива след като се изпече. Обикновено аз правя повече глазура за да ми стане по-сочен. Непременно ще опитам тази рецепта! :)
ОтговорИзтриване