понеделник, 19 март 2012 г.

Мъфини с разтопен шоколад и орехи

Ако сте фенове на шоколадовите глезотии, непременно трябва да опитате тази рецепта. Тя е за много вкусни мъфини, с наситен шоколадов аромат и вкус, гарнирани с орехови ядки и фин ванилов дъх. 

4 яйца
3 чаени чаши брашно
1,5 чаени чаши захар
3 супени лъжици какао
1 ванилия
125 гр краве масло
50 мл олио
1 чаена чаша прясно мляко
150 гр. Шоколад
200 гр. Натрошени орехови ядки
1 чаена лъжичка сода бикарбонат


Разбийте яйцата на пяна, добавете млякото и олиото. Разтопете маслото и 100 грама от шоколада до получаването на течен шоколад и го изсипете при останалите течни продукти. Можете да разтопите шоколада и маслото на слаба мошност в микровълновата, или на водна баня на котлона.
В отделна купа разбъркайте добре преситеното брашно със захарта, содата, какаото, ванилията, ореховите ядки и настъргания на парченца останал шоколад. Запазете малко орехови ядки за украса.
Изсипете сухите съставки при мокрите и разбъркайте до получаването на нееднородна смес. Напълнете във формички с хартиени кошнички и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали вътрешността на мъфина е още мокра. Ако клечката излезе суха и чиста, готови са.

Докато се пекат, направете глазурата. Разтопете 50 гр масло и 50 гр. Шоколад, нарязан на парченца. Разбъркайте добре сместа и оставете леко да се охлади. Ако ползвате черен шоколас, можете да добавите пудра захар. Ако разтапяте млечен шоколад – не е необходимо допълнително подслаждане.

Извадете мъфините и изчакайте да изстинат добре, след което намажете с шоколадова глазура и поръсете с натрошени орехи.

1 коментар:

  1. Това е рецепта подобна на тази за фъч само ,че при него се отделя част от мокрите съставки, с които се залива след като се изпече. Обикновено аз правя повече глазура за да ми стане по-сочен. Непременно ще опитам тази рецепта! :)

    ОтговорИзтриване